Hoppa till sidans innehåll

Tävlingssäsongen 2012

21 JAN 2013 21:53
Tävlingssäsongen 2012 bjöd på många medgångar, men även några enstaka motgångar för Höganäsroddarnas del. Det slutade med 28 stycken medaljer, varav 15 stycken guld, 6 stycken silver och 6 stycken brons.
  • Uppdaterad: 25 JUN 2015 16:18

Tävlingssäsongen 2012 bjöd på många medgångar för Höganäsroddarna, men även några motgångar. Säsongen började i vanlig ordning med en inomhusserie på roddmaskin. Den första deltävlingen avgjordes i Halmstad redan i början på december 2011. Här placerade sig Pontus på första plats i seniorklassen, Dennis tog sig i mål som 3a och Nils som 7a. Knut som slog personbästa slutade på en 4e plats i herrar junior A.

 

Nästa deltävling avgjordes i mitten på januari i Landskrona. Här tävlade Pontus, Dennis, Nils och Fredrik i seniorklassen. Pontus rodde hem ytterligare en seger i inomhusserien, Dennis slutade 4a, Nils 8a och Fredrik 9a. Knut som slog nytt personbästa tog även hem segern i herrar junior A. Marcus som tävlade i klassen herrar 19 motion slutade som segrare och satte även han personligt rekord. Klubbens tränare Anders ställde även han upp och tävlade i klassen herrar motion och slutade 4a.

 

I Vänersborg avgjordes den tredje deltävlingen, där Knut var ensam startande från Höganäs. Återigen rodde han i mål på nytt personbästa och fick även denna gång ställa sig överst på pallen.

 

Sista deltävlingen avgjordes början på mars i Täby. Knut och Pontus var på plats för att tävla. Knut som rodde herrar junior A vann sin tredje deltävling i rad, satte återigen nytt personbästa och tog även hem segern i svenska inomhusserien. Pontus slutade som 2a i herrar senior, men trots det tog även hem segern i svenska inomhusserien i sin klass.   

 

Tillslut tog även denna vinter slut och det var tid för tävlingar ute på vattnet igen. Som vanligt inleddes tävlingssäsongen på vattnet med ett långlopp över 5km, detta år hölls tävlingen i Falkenberg. Pontus Gustavsson var den enda startande från Höganäs, med ett bra driv i båten tog han hem guldmedalj i herrar senior.

 

Sedan fortsatte tävlingssäsongen med tävlingar på både Ryrsjön och Rådasjön.  På Ryrsjön i Lilla Edet fortsatte Pontus att ro hem medaljer, på lördagen tog han silver i singel herrar senior och på söndagen knep han guldet i samma klass. Dennis gjorde även han en god insats efter sitt tränings- och tävlingsuppehåll efter operationen han gått genom tidigare under året. På lördagen rodde han in på 5:e plats i samma klass som Pontus, Nils tog sig i mål som 10e man. Under söndagen lyckades dem båda bättre, Nils slutade fyra medan Dennis rodde till sig en silverpeng. Även Knut var med och tävlade under söndagen, efter några ofrivilliga bad och tävlingspremiär i sin nya båt slutade han på en 10e plats i samma klass som de övriga.

 

Två veckor senare var det åter tid för Höganäsroddarna att åka på tävling, denna gång på Rådasjön, Mölndal. Pontus lyckades även här plocka på sig medaljer till sin samling, då han på lördagen rodde in på en 3e palts i singel herrar senior, med Dennis strax bakom sig som 4a. Nils och Fredrik kämpade även dem på och slutade 9a respektive 11a. Knut som tävlade i klassen singel herrar junior A tog sig i mål som 9a. Under söndagen bildade Höganäsroddarna istället två dubblar och tävlade i klassen dubbel herrar senior, där tog Dennis och Pontus som bildade den ena dubbeln hem guldmedaljen, medan Nils och Fredrik kämpade sig in på en 6e plats.

 

I början på juni månad åkte Pontus ner till Holland för att tävla mot världseliten i Holland Bekker. Tyvärr lyckades han inte så bra som han hoppats, Pontus slutade på en 12e plats.

 

Ungefär en månad senare tog vi oss över Öresund för att ge våra danska vänner lite extra motstånd. Knut som tävlade i singel herrar junior A både lördag och söndag fick det tufft, han lyckades tyvärr inte ta sig vidare till final någon av dagarna. Under lördagen tävlade både Pontus och Dennis i singel herrar senior, Dennis tog sig inte vidare till final men det gjorde däremot Pontus. I finalen slutade han som 4a. Pontus rodde även under söndagen singel, även denna dag fick han klara sig utan medalj i singelklassen. Däremot fick han och Dennis ställa sig överst på prispallen då de vann klassen dubbel herrar senior.

 

På sprint-SM som avgjorde i Falkenberg 20-21 juli gjorde Höganäsarna en bra insats. I singel herrar senior slutade Dennis som bronsmedaljör, en liten besvikelse efter segern året innan. Pontus slutade 4a i samma klass. I singel herrar junior A blev det Knut som stod som segrare då Axel tyvärr slog runt strax innan mållinjen.  De två tillsammans slutade senare som 2a i dubbel herrar junior A. Pontus och Dennis tävlade även i fyrsculler herrar senior tillsammans med Nils och Fredrik där de slutade precis utanför pallen på en 4e plats.

 

Mitt i den svenska sommaren skulle Öresund coastal rowing race avgöras i Helsingborg. Nils och Fredrik rodde dubbel herrar och slutade som 3a. Dennis som rodde singel herrar tog hem segern trots vissa missöden med tidstillägg.

 

När det började närma sig slutet av augusti var det tid för årets viktigaste tävling, svenska mästerskapen som avgjordes under tre dagar i Farsta strax utanför Stockholm. Under fredagen gjordes det upp och SM-medaljerna i singelsculler, i herrar senior tog Pontus hem silverpengen. Dennis slutade precis utanför pallen som 4a, Nils slutade 11a och Fredrik 12a. I herrar junior A singeln slutade Knut på 5e plats, Axel lyckades dessvärre inte ta sig till final. Lördagen bjöd istället på hårda kamper om medaljerna i dubbelsculler. Knut och Axel som rodde i herrar junior A överraskade och rodde till sig en bronspeng. För Pontus och Dennis i seniordubbeln gick det inte riktigt så bra som det hoppats, de slutade även de på en 3e plats efter att ha blivit förbi spurtade sista biten. Söndagen, sista tävlingsdagen för årets SM-tävlingar skulle Nils, Fredrik, Pontus och Dennis tävla i scullerfyra herrar senior, de tog sig tillslut i mål på 4e plats, en placering som nog ingen av dem riktigt räknat med.

 

Dennis åkte i september återigen över Öresund för att bjuda danskarna på motstånd, denna gång i kustrodd i danska öppna mästerskapen. Dennis fixade med sig två stycken guldmedaljer hem, en i singel och en i dubbel tillsammans med Daniel Böcker från Helsingborg.

 

Dennis åkte på ytterligare en tävling säsongen 2012, även denna i Danmark. Det var tid för Copenhagen harbour race, där Dennis tillsammans med Daniel Böcker skulle ro kustroddsdubbel, även denna gång lyckades duon bra och tog ännu ett guld tillsammans.

 

Tävlingssäsongen 2012 slutade för Höganäsroddarna med 15 stycken 1a placeringar, 6 stycken 2a placeringar, 6 stycken 3e placeringar. Totalt gjorde de 58 stycken starter.

Skribent: Dennis Gustavsson

 

Höganäs Kommun Elitsatsning

 

LIONS

 

svenska roddförbundet

 

UNIBET 30/30 fonden

 

 

SM-veckan 2018 KUSTRODD 

indieprint

 

 Gräsroten

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Höganäs RF - Rodd
Småbåtshamnen 9
26339 Höganäs

Kontakt:
Tel: 0736435468
E-post: hoganasroddklubb@gma...