Hoppa till sidans innehåll

Svenska mästerskapen 2012

09 SEP 2012 13:03
I år avgjordes SM i rodd den 24-26 augusti i Farsta. Höganäs hade sin största trupp på många år. Vi var sex stycken roddare från Höganäs som skulle tävla i fem stycken klasser, nämligen singel herrar senior, singel herrar junior, dubbel herrar senior, dubbel herrar junior och scullerfyra herrar senior. Med oss hem hade vi några medaljer av olika valörer.
  • Uppdaterad: 25 JUN 2015 16:18

På onsdagskvällen samlades vi nere vid vårt klubbhus på hamnplanen, alla som skulle tävla förutom våra två roddare från Lundsberg som anslöt uppe i Stockholm på torsdagskvällen, för att åka upp till Hjelmsjön för ett lätt träningspass, lastning av de sista båtarna samt övernattning, så vi slapp den extra timmen på resan.

På torsdagsmorgonen tog resan vid från Hjelmsjön upp mot Farsta, resan gick smärtfritt hela vägen.
Väl framme i Farsta var det dags att lasta av våra singlar och rigga dem, för dem var de första båtarna vi skulle använda. Efter riggningen gick vi upp och installerade oss på våra rum och åt lite. Sen gick vi ut och kände på båtarna och kontrollerade att allt stämde. Efter roddturen var det dags för kvällsmat och det tyckte fyra hungriga roddare om. Knut och Axel som precis anlänt från Lundsberg var inte hungriga utan trötta och gick direkt in och somnade på sitt rum.

På fredagen hade samtliga Höganäs roddare försök tidigt. I juniorernas singelförsök blev både Knut och Axel trea i sina respektive heat, vilket innebar att båda två var tvungna att ro uppsamling för att nå finalen. I seniorernas singelförsök hade både Nils och Fredrik tufft att ta sig vidare till semifinal. Nils och Fredrik slutade båda fyra i sina respektive försök. Både Dennis och Pontus hade en lättare resa genom försöken, även om Dennis hade OS-fyran Lassi Karonen i sitt försök. Dennis blev tvåa i sitt försök och Pontus vann sitt försök vilket innebar att båda var direktkvalificerade till semifinalen.
I seniorernas uppsamling gällde det att bli bland de tre första för att kvalificera sig till semifinalen. Både Nils och Fredrik gjorde bra lopp, Nils slutade tvåa och Fredrik trea i uppsamlingen vilket innebar att alla fyra Höganäsroddarna i seniorernas singel var kvalificerade till semifinal och därmed en plats bland de tolv bästa i Sverige.
För Knut gick det bra i juniorernas uppsamling, han slutade fyra vilket innebar att han tog den sista platsen till finalen. Däremot tog det roliga denna dag slut för Axel här i uppsamlingen, där han slutade femma och missade finalen.
Semifinalen för oss seniorer blev att Pontus, Dennis och Fredrik skulle möta varandra i den ena och att Nils sedan höll till i den andra. Fredrik kände att han inte skulle kunna ta sig till A-final, men rodde på och sparade så mycket krafter han kunde för att kunna göra ett bra lopp senare i B-finalen. Han slutade på sexa i semifinalen. Pontus och Dennis gick på bra och tillsammans med Anders Backéus från Uppsala bevakade vi till oss A-finalplatserna. Där Anders var först följt av Dennis och Pontus på en tredje plats. För Nils blev det också en tuff uppgift i andra semifinalen, men han gjorde ett bra lopp. Även Nils kom sexa i sin semifinal precis som Fredrik.
Så var det dags för finaler och först ut var Knut i juniorernas singel. Han sa efteråt att han inte var helt nöjd med loppet, men han slutade på en hedervärd femteplats.
Först ut för Höganäs var Nils och Fredrik i B-finalen. Där dem båda kämpade på väl och där Nils slutade på en femteplats följd av Fredrik som slutade på en sjätteplats, vilket innebär att Nils blev elva totalt och Fredrik blev tolva. I A-finalen fanns det många starka namn där Lassi Karonen var det starkaste. Men med i fältet fanns även Pontus, Dennis, Anders från Uppsala, Oscar Claesson Öresjö och Christoffer Johansson Öresjö. Det kändes ganska jämt första 1000 meterna, kändes som att Lassi inte var allt för långt före oss och att vem som helst skulle kunna vinna silvret. Men Pontus tryckte på för att hålla undan trots att han kände sina ben stumna vid 750 meter kvar till mål. Dennis släppte förbi Anders vid 1000 meter, han tänkte att han skulle kunna spurta ner Anders sista biten. Över mål kom Lassi som en klar segrare, tvåa kom Pontus tre sekunder före Uppsalas Anders, som i sin tur var tre sekunder före Dennis. Efteråt berättar Anders att han var orolig för att Dennis skulle spurta förbi honom, men tyvärr lyckades Dennis inte det denna gång.
Efter alla våra tuffa lopp under dagen riggade vi av våra singlar och riggade på dubblarna och gick ut och kände lite på det.

Under lördagen var det dags för dubblar både för juniorerna där Knut och Axel skulle tävla och för seniorerna där Pontus och Dennis deltog. Nils och Fredrik hade en fridag och hittade på andra saker.
Först ut av Höganäsarna var Knut och Axel i sitt försök. De slutade tvåa i sitt försök efter Junior VM deltagarna Emil Freudenthal och Karl Ståhlberg, vilket innebar att dem skulle ro uppsamling för att försöka kvalificera sig till finalen. I sin uppsamling gjorde de ännu ett bra lopp och vann säkert. De skulle därmed få lov och ro finalen. I finalen gjorde de ytterligare en fin insats, de lyckades nämligen överraska och ro hem ett brons i juniorernas dubbel till Höganäs. De var slagna av Mölndals JVM båt och av Åhus med Tim Block och Christoffer Hansson.
Pontus och Dennis hade plan att gå ut hårt och försöka återerövra guldet till Höganäs. De gick ut stenhårt och ledde de första 1000 meterna, men när de passerade den markeringen hade Brudpiga med Lassi Karonen och Tomas Nääs lyckats äta upp deras försprång. Pontus och Dennis gjorde där med en uppgång och ryckte åt sig en liten spets igen, men Lassi och Tomas fortsatte att mala och rodde ikapp och förbi dem vid 500 meter kvar. När de kom till 300 meter kvar och skulle spurta för att försöka gå upp och förbi Brudpiga hände ingenting. De hade inte mycket kraft kvar i benen. Och sista biten in i mål kämpade de frenetiskt för att hålla undan för Strömstad med Oscar Russberg och Johan Lidberg, men fick se sig slagen med 15cm sista halvmetern in i mål.
På lördagseftermiddagen åkte Knut och Axel tillbaka till Lundsberg tämligen nöjda med sina insatser under SM.

Under söndagen rodde Pontus, Dennis, Nils och Fredrik scullerfyra. De hade ett tufft försök och bestämde sig ganska tidigt att inte bränna onödiga krafter. De slutade fyra i försöket och skulle därmed ro uppsamling för att ta sig till finalen. I uppsamlingen gjorde de ett bättre lopp och kunde bevaka sig till en finalplats genom att ro över mållinjen som fjärde båt av fem.
När det var dags för final hade de inga större förhoppningar på sig, utan bara att göra ett så bra lopp som möjligt och se vad det räcker till. Vi rodde oss till en fjärdeplats i finalen, vilket var över både Pontus och Dennis förväntan.

Nöjda med en bra helg vände vi sedan hemåt mot Höganäs.

Skribent: Pontus Gustavsson

 

Höganäs Kommun Elitsatsning

 

LIONS

 

svenska roddförbundet

 

UNIBET 30/30 fonden

 

 

SM-veckan 2018 KUSTRODD 

indieprint

 

 Gräsroten

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Höganäs RF - Rodd
Småbåtshamnen 9
26339 Höganäs

Kontakt:
Tel: 0736435468
E-post: hoganasroddklubb@gma...