Hoppa till sidans innehåll

Sprint-SM, Falkenberg

22 JUL 2012 16:45
En bronspeng till Höganäs på sprint-SM i Falkenberg och framskjutna placeringar i juniorernas inbjudningsklasser.
  • Uppdaterad: 08 JUN 2016 07:25

På fredagen den 20 juli samlades Höganästruppen till sprint-SM på klubben klockan tio, för att där lasta de sista och sedan bege sig av till Falkenberg där tävlingen skulle avgöras. Väl på plats i Falkenberg hjälptes alla åt för att lasta av båtarna, för att därefter ladda upp med lite mat inför tävlingarna. När maten väl var i magen var det dags för att rigga på båtarna och sen gå ut på ån och träna en liten runda. Efter roddturen påbörjades uppladdningen på allvar inför kvällens prologer som skulle börja klockan 18.

 

När väl prologerna drog igång var roddarna laddade för att gå ut och prestera. Nils, Pontus och Dennis var först ut för att ro sitt prologlopp över den drygt 400 meter långa banan i klassen singelsculler herrar senior. De åtta bästa tiderna skulle ta sig vidare till kvartsfinal, det räckte Pontus och Dennis tider till, medan Nils tyvärr blev utslagen. Nästa lopp för Höganäsarna var singelsculler herrar junior, som var ett så kallat inbjudningslopp, där Knut och Axel skulle ro, eftersom det endast var fyra båtar i den klassen blev ingen utslagen, utan tiderna användes för att ta reda på vem som skulle möta vem i semifinalen. Den sista prologen för Höganäs på fredagen var scullerfyra herrar senior där Nils, Fredrik, Pontus och Dennis skulle ro, här gällde samma princip som i juniorernas singel eftersom det bara var fyra båtar även i den klassen.

 

Höganäs Scullerfyra under tävlingen

Klubbens scullerfyra bestående av, från top: Nils, Fredrik, Pontus och Dennis

 

På lördagen började tävlingen redan klockan 8:20 med kvartsfinaler i singelsculler herrar och damer senior. I herrklassen skulle Pontus och Dennis ro, Pontus mötte Oscar Claesson från Öresjö som han lyckades slå ut medan Dennis slog ut Christoffer Hansson från Åhus.

 

Därefter stod de semifinaler på programmet. Där skulle Pontus mötta Tim Block från Åhus, med endast 3 tiondelars marginal fick Pontus se sig slagen och fick nöja sig med att gå vidare till B-final. Dennis skulle mötta Oscar Russberg från Strömstad som hade bästa tid i prologen, Osacr bjöd på för tufft motstånd så även Dennis fick nöja sig med en B-final. Det skulle alltså bli en brödrarkamp om bronsmedaljen. Näst på tur var det Knut och Axel som skulle ro singel, för att se vilken final de skulle hamna i, A- eller B-final? Med mycket vilja tog sig båda vidare till A- final genom att slå sina konkurrenter i sin respektive semifinal. Sista semifinalen för Höganäs del var den i scullerfyra. Nils, Fredrik, Pontus och Dennis kämpade på bra och ledde loppet ganska länge, men tröttnade tyvärr på slutet och blev därmed omrodda och fick därför nöja sig med en B-final.

 

Axel gör sig redo att gå ut på vattnet

Axel gör sig redo att gå ut på vattnet

 

Då återstod bara finalpasset för sprint-SM 2012. Pontus och Dennis tampades i B-finalen i singel herrar senior, där Dennis visade sig vara den vassaste och slog storebrosan. Vinnare i klassen blev Oscar Russberg från Strömstad och Tim Block från Åhus blev tvåa. I juniorsingel herrar möttes Knut och Axel i A-finalen, så det blev ytterliggare en klubbstrid, Axel ledde när de närmade sig mållinjen men slog tyvärr runt strax innan han passera mållinjen och fick tyärr se sig slagen av klubbkompisen Knut. En stund senare skulle de båda ro tillsammans i dubbelsculler herrar junior A som även det var ett inbjudningslopp. I den klassen mötte dem Falkenberg som visade sig vara strået vassare och slog Höganäsarna. Sist men inte minst avslutade scullerfyran med att ro sin B-final, med många lopp i benen för Pontus och Dennis och ett lite sämre tekniskt lopp än i semifinalen fick Nils, Fredrik, Pontus och Dennis se sig slagna av Mölndal i B-finalen, trots ett tappert försök.

 

Nu väntade bara prisutdelning och lastning av båtar innan det var dags för hemfärd efter ett ändå ganska lyckat mästerskap. En del hann även med ett dopingtest innan hemfärden.

Skribent: Dennis Gustavsson

 

Höganäs Kommun Elitsatsning

 

LIONS

 

svenska roddförbundet

 

UNIBET 30/30 fonden

 

 

SM-veckan 2018 KUSTRODD 

indieprint

 

 Gräsroten

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Höganäs RF - Rodd
Småbåtshamnen 9
26339 Höganäs

Kontakt:
Tel: 0736435468
E-post: hoganasroddklubb@gma...