Hoppa till sidans innehåll

Rapport från kustrodd-VM 2017

17 FEB 2018 18:07
Det är dagen efter så att säja. Dagen efter Kustrodd-VM. När det som inte får hända hände.
  • Uppdaterad: 17 FEB 2018 18:08

Kan inte låta bli att tänka på Charlotte Kallas brutna skidstav under skid-VM i vintras. Som den sportfåne en är satt en såklart då limmad framför TV:n för att se sport på högsta nivå. Men igår var det alltså dags för VM-finaler i kustrodd på en spegelblank Genevesjö. (en undrar förstås varför de förlägger en kustroddtävling på en sjö - men Genevesjön kan tydligen vara lömsk och stormig som ett hav) Solen sken, det var vindstilla och varmt. Vi hade 5 svenska kustroddare i tre A-finaler att se fram emot. Och självklart var det ”vår egen” Dennis vi tänkte mest på. 

Först ut var Falkenbergs Mattias Johansson och Martin Johansson i 2x som placerade sig på en fin 12:e plats. Helsingborgs Maria Pelvén kom på en bra 8:e plats i damernas 1x. Och sist var det då dags för Herrarnas 1x. Peter Berg  (kustroddvärldsmästare 2014) och Dennis (bronsmedaljör 2016) var såklart två av favoriterna. Att se dom ligga och guppa på startlinjen tillsammans med nitton av världens bästa kustroddare var en njutning. Laddade till tusen. Koncentration. Så går starten och vad händer? Dennis tar två roddrag och Pang! Åran brister! Vi såg inte att det hände men såklart undrarde vi vart Dennis tog vägen. Inte kunde vi väl tänka oss att något så ödesdigert som en knäckt åra var ett faktum! Spanande efter svenska roddare såg vi istället Italien Peru och Spanien ta täten. Kan en komma iväg lite före ”klungan” har en nog en fördel i kustrodd (kan en amatör tänka) för det brukar var stökigt när bojarna ska rundas. Åror och trassel och tvära vändningar. Båtar krockar ibland och man mister fart. Nervöst att titta på från TV-soffan. Elva bojar var det i VM-banan och en fattar inte hur roddarna kan navigera därute - baklänges. När en studerade kartan över banan var det zickzack och hit och dit och fram och tilbaka. Peter Berg rodde tillslut i mål som 14:e man. Det var han inte alls nöjd med förstod jag i ett inlägg på FB - men superbra kämpat Peter. På prispallen placerade sig Italien, Peru och Spanien. Stort grattis till dom!

Charlotte Kalla fick en ny stav, men kunde såklar inte nå fram i tätstriden igen. Och det hade väl inte Dennis heller fixat - även om han fått en ny åra. Men det hade ändå varit roligt att få se honom ro hela loppet. Nu ser vi fram emot nästa år och nya åror. Lassi Karonen kommentrade den brustna åran så bra på FB:  Det kan vara jobbigt att vara för stark också. 💪 Tråkigt! Kämpa på.” 

Just så! Kämpa på Dennis! Och hela Coastal Rowing Team Sweden! Vi vill se mer av er!

Skribent: HRF
E-post: Adressen Gömd

 

Höganäs Kommun Elitsatsning

 

LIONS

 

svenska roddförbundet

 

UNIBET 30/30 fonden

 

 

SM-veckan 2018 KUSTRODD 

indieprint

 

 Gräsroten

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Höganäs RF - Rodd
Småbåtshamnen 9
26339 Höganäs

Kontakt:
Tel: 0736435468
E-post: hoganasroddklubb@gma...