Hoppa till sidans innehåll

Öresund Coastal Rowing Race

27 AUG 2011 18:41
Lördagen den 30:e juli var det så dags igen, den årliga tävlingen Öresund Coastal rowing race gick åter av stapeln! I enlighet med tidigare års tävlingar gick loppen även i år utanför norra hamnen i Helsingborg och i samband med firandet av Helsingborgsfestivalen
  • Skapad: 27 AUG 2011 18:41

Lördagen den 30:e juli var det så dags igen, den årliga tävlingen Öresund Coastal rowing race gick åter av stapeln! I enlighet med tidigare års tävlingar gick loppen även i år utanför norra hamnen i Helsingborg och i samband med firandet av Helsingborgsfestivalen. Vädret var utmärkt för kustrodd, solen strålade men det blåste ändå så mycket att vågorna nådde ansenliga höjder, vilket (enligt mig själv) är optimalt just för denna roddform! Loppen avgjordes som vanligt längs en triangelformad bana med en längd av tre kilometer, markerad med tre enorma gula bojar i hörnen.

Höganäs roddförening ställde detta år upp med totalt tre båtar och fem roddare och givetvis tränaren Anders Gustavsson. Roddarna var Dennis Gustavsson, Fredrik Sambergs, Marcus Jacobsson, Nils Ewald och Pontus Gustavsson. Dennis, Fredrik, Nils och Pontus rodde tilsammans i klassen ”Sculler Fyra (C4X+) med styrman herrar senior”, där Marcus agerade styrman. Bröderna Dennis och Pontus rodde tillsammans i klassen ”Dubbel Sculler (C2X) herrar senior” och den sista båten rodde Dennis själv i klassen ”1xH Singel (C1X) herrar senior”.

Tävlingsdagens första lopp att gå av stapeln var försöksheaten i klassen ”Sculler Fyra (C4X+) med styrman herrar senior” där Höganäs ställde upp och tappert kämpade mot en Mölndalsbåt och en kombinationsbåt med roddare från Landskrona, Malmö och Lidingö. Vinden låg på starkt och skapade kraftiga nordvästliga vågor som ställde till det för samtliga båtar. Vågornas riktning omöjliggjorde nämligen alla försök till att surfa på vågorna i riktning med tävlingsbanan och istället blåste det motvind stora delar av loppet. Planerna på att surfa, vilket om det hade varit möjligt, varit något som höganäsroddarna hoppats på skulle kunna bli en fördel för dem, omintetgjordes. Trots att höganäsarna kämpade väl igenom hela loppet räckte krafterna tyvärr inte till någon final i klassen och Höganäs slutade sist och var således utslagna från klassen ”Sculler Fyra (C4X+)”.

Bättre gick det dock för bröderna Dennis och Pontus Gustavsson som rodde tillsammans i klassen ”Dubbel Sculler (C2X) herrar senior”. Trots luriga vindförhållanden i även detta lopp lyckades bröderna med stor styrka, teknik och samspelthet ro hem silverpengen i klassen. De roddes ifrån av enbart Helsingborgs roddförenings egna stora kustroddare Peter Berg och Andreas Stensson, med stor erfarenhet av kustrodd.

Sist men inte minst trotsade Dennis Gustavsson havets raseri och gav sig ensam ut i vågorna för att delta i klassen ”1xH Singel (C1X) herrar senior”. Helt ensam var förstås Dennis inte, utan hela sju roddare till svarade även de på havets kall och gav sig ut för att ge Dennis motstånd. Men Dennis, som visade sig vara av segare virke än vad de flesta av hans konkurrenter förutspått slutade efter lång och mödosam kamp mot så väl sina konkurrenter som mot havet på en hedrande tredjeplats. Enbart Helsingborgs Peter Berg och Mölndals Phillippe Rome lyckades även denna gång beröva honom på guldpengen rspektive silverpengen.

Dagen led mot sitt slut och trots stora vedermödor och även en bitter förlust i ”Fyra (C4X+) med styrman” var alla roddare nöjda med den roliga tävlingsdagen och inte minst Dennis och Pontus Gustavssons utomordentliga resultat. Innan roddarbussen åkte hem för detta år  passade föräldrarna till de modiga (och stundvis dumdristiga) roddarna på att besöka mattorget för utländska specialiteter för att stilla sin hunger och lugna sina nerver. Trots att tävlingarna detta år förlöpte utan några olyckstillbud var tillställningen för såväl åskådare som roddare en nervkittlande och rolig upplevelse som vi innerligt hoppas få delta i även nästa år

Skribent: Fredrik Sambergs

 

Höganäs Kommun Elitsatsning

 

LIONS

 

svenska roddförbundet

 

UNIBET 30/30 fonden

 

 

SM-veckan 2018 KUSTRODD 

indieprint

 

 Gräsroten

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Höganäs RF - Rodd
Småbåtshamnen 9
26339 Höganäs

Kontakt:
Tel: 0736435468
E-post: hoganasroddklubb@gma...