Hoppa till sidans innehåll

Nordiska mästerskapen 2013

02 JUL 2013 13:04
Helgen den 29-30 juni avgjordes Nordiska mästerskapen på sjön Magelungen i Farsta. Jag och Pontus var på plats för att tävla, denna gång som klubblag då vi tyvärr inte lyckats kvala in för landslaget.
  • Skapad: 02 JUL 2013 13:04

Runt lunchtid på fredagen satte vi oss i bilen för att påbörja färden mot de Nordiska mästerskapen som skulle avgöras i Farsta, det var jag och Pontus som skulle tävla, med oss var också vår tränare/pappa Anders samt Pontus egen supporter, flickvännen Ammi. Efter några timmars färd nådde vi äntligen slutdestinationen, Magelungen i Farsta. Väl på plats fixade vi i ordning båtarna, åt kvällsmat och lite senare på kvällen blev det även en runda ute på sjön för att känna på sjön, båten och formen. Därefter återstod det bara en natts välbehövlig sömn, så vi skulle vara pigga och utvilade inför morgondagens tävling.

 

Lördagen kom och det var raceday! Både jag och Pontus skulle ro singelsculler herrar senior, vilket också var en av NM-klasserna, så det skulle bjudas på tufft motstånd vilket skulle bli kul.

Första loppet var försök, där man kunde ta sig vidare direkt till semifinal om man kom 1a eller 2a i loppet, i annat fall fick man ro även uppsamling för att kämpa om de sista semifinalplatserna.

Jag lyckades bra i försöket och tog mig i mål som etta utan större problem. Pontus fick däremot tuffare motstånd i sitt försök och kom i mål på en tredje plats och fick därmed ladda om för uppsamling som skulle gå två timmar senare.

 

I uppsamlingen gjorde Pontus det som krävdes och såg till att även han till att han gick vidare till semifinal. Efter uppsamlingen för Pontus hade vi en liten lucka innan det var dags för semifinal, så då passade vi på att inta lite välbehövlig mat för att orka med vars två hårda lopp till.

 

Det var då tid för semifinal, jag och Pontus hade hamnat i samma semifinal där vi också mötte Oscar Russberg som tävlade för Sverige, Norges representant, Peter Berg från Helsingborg samt en norsk roddare till. För att nu ta sig till A-final var man tvungen att ta sig i mål som topp tre. Oscar jag och norrmannen kopplade ganska tidigt grepp om de tre första platserna och kunde lugnt ta oss vidare till A-finalen, Pontus fick nöja sig med en B-final denna gång. I den andra semifinalen tog sig Lassi Karonen (Brudpiga), Anders Backeus (UARS) samt Finlands representant sig vidare till A-final.

 

I B-finalen rodde Pontus i mål på 5e plats, vilket inte riktigt var vad han hoppats på. För mig var det A-final som gällde. Jag tog mig efter ett tufft lopp i mål som 4e man, slagen av Lassi Karonen, Finland och Sverige, trots det var jag väldigt nöjd med dagens prestation.

 

På söndagen fortsatte helgens tävlingar, denna dag skulle jag tävla i scullerfyra med Oscar Claesson och Christoffer Johansson från Öresjö samt Karl Ståhlberg från Mölndal, Pontus skulle ro singelsculler även denna dag. För Pontus började dagen med försök, där han utan problem tog sig A-final genom att vinna försöksloppet. Senare på eftermiddagen var de tid för Pontus att ro sin final, i vilken han slutade på en 6e plats.

För mig och mina kamrater i scullerfyran var det direktfinal, då det endast var fyra båtar som skulle starta i klassen samt en åtta, så på söndagseftermiddagen efter flera timmars väntan satt vi ute på startlinjen. Tyvärr blev loppet lite av en besvikelse, då det inte gick så bra som vi hoppats och trott, så efter hårt krigande över de 2000 metrarna fick vi se oss besegrade av motståndarbåtarna och slutade på 4e plats.

 

Efter en helg med hårt kämpande och blandade resultat för mig och Pontus, var det dags att packa ihop och lasta våra grejor för att sen påbörja den långa resan hem.  

Skribent: Dennis Gustavsson

 

Höganäs Kommun Elitsatsning

 

LIONS

 

svenska roddförbundet

 

UNIBET 30/30 fonden

 

 

SM-veckan 2018 KUSTRODD 

indieprint

 

 Gräsroten

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Höganäs RF - Rodd
Småbåtshamnen 9
26339 Höganäs

Kontakt:
Tel: 0736435468
E-post: hoganasroddklubb@gma...