Hoppa till sidans innehåll

Göteborgshelg

12 MAJ 2013 16:21
Jag och Pontus Gustavsson tillbringade Kristihimmelsfärdshelgen (9-12/5) i Göteborg med träning, testlopp och tävling.
  • Skapad: 12 MAJ 2013 16:21

Redan onsdagskvällen den 8 maj åkte jag och Pontus upp till Göteborg för att tillbringa långhelgen där. Direkt vid ankomst till Rådasjön riggade de sina båtar för att gå ut och ro ett pass på sjön som låg spegel, vilket var helt underbart.  Därefter begav vi oss mot hotellet för att checka in, få lite mat i magen och välbehövlig sömn.

 

På torsdagen var det samling på Mölndals roddklubb klockan 9:00 för de roddare som var inbjudna till roddförbundets tränings och testloppsdagar innan helgens regatta. På samlingen gick ledarna genom vad som var tänkt under helgen, träning under torsdagen och sedan 2 stycken testlopp på fredagen.

 

Efter mötet var vi på väg ut för att träna, men då bad arrangörerna av tävlingen om hjälp att lägga i en brygga, vilket vi hjälpte dem med. Bryggan skulle först vändas då den låg upp och ner, när vi var på väg att vända den skrek någon släpp och då var olyckan framme, bryggan landade på Pontus lår och han fick en ordentlig blödning i låret, eller en så kallad lårkaka, vilket förstörde hans chanser att prestera under helgen.

 

Efter att kollat att allt gått bra med Pontus och bryggan var i begav jag mig ut på vattnet och körde ett kortare distans pass. På eftermiddagen var det tid för ytterligare ett kort distanspass för mig efter att ha intagit en välbehövlig lunch och lite vila. Även Pontus testade på att ro en runda trots det som hänt.

 

Även på fredagen var det samling klockan 9:00, denna gång gick ledarna genom hur testloppen skulle gå till, vilka som skulle möta vilka och när loppen skulle gå. Därefter började uppvärmningen inför testlopp ett. Jag lyckades tyvärr inte prestera under testloppet och fick istället börja ladda inför testlopp två och ta revansch då. I testlopp två blåste det lite mer än under det första och dessutom sidvind, men det gjorde inte mig något utan det var bara att köra. Detta testlopp gick bättre för mig, och jag fick min revansch. Pontus rodde inte något av testloppen av förståeliga skäl. 

 

Lördagen kom och det var tid för att tävla på riktigt. Både jag och Pontus skulle ro singel herrar senior. Det började med försök på morgonen, där tog jag mig vidare till A-final men Pontus ben kändes fortfarande inte helt bra så han lyckades inte prestera på max och fick nöja sig med att ro B-final under eftermiddagen. I B-finalen lyckades Pontus heller inte få till det som han ville och bestämde sig därmed att inte tävla mer under helgen. Jag lyckades däremot prestera riktigt bra i A-finalen, jag tog ledningen från början och höll den nästan hela loppet, men Strömstads Oscar Russberg hade en stark avslutning så jag fick nöja mig med en silverpeng.

 

Under dagen skulle jag och Pontus även sitta med i vars en kombinerad scullerfyra, Pontus hoppade av sin så de fick ta en ersättare. Även den båt jag skulle ro fick ta in en ersättare då Oscar Claesson från Öresjö hade allergibesvär och därmed inte kunde ro, istället hoppade Nick Andersson från Falkenberg och rodde med mig, Christoffer Johansson från Öresjö och Karl Ståhlberg från Mölndal. Till start i loppet var vi två lag, det jag rodde i samt det Pontus skulle varit med i som nu istället bestod av Oscar Russberg och Johan Lidberg från Strömstad, Anders Backeus från Uppsala och Rasmus Melin från Falkenberg. Tyvärr fick jag och mina kamrater se oss besegrade av den kombinationen.

 

Så var söndagen kommen och helgen och tävlingen börjar gå mot sitt slut. Denna dag hade Pontus bestämt sig för att inte ro alls, så jag fick leta ny dubbelpartner då vi egentligen skulle rott ihop. Som tur var löste det sig enkelt då Anders Backeus från Uppsala stod utan partner då Helsingborgs Peter Berg bestämt sig för att inte tävla under söndagen. Tyvärr fick jag och Anders inte till det så bra ihop i den tuffa sidvind som det bjöds på under dagen, så vi fick se oss besegrade av två lag och ta oss in på tredje platsen.

 

Även denna dag skulle jag ro scullerfyra, i samma kombination som föregående dag, fast idag var Oscar i form igen och tog tillbaka sin plats. Vi mötte samma kombination som föregående dag samt ett lag från Falkenberg och ett från Stockholms roddförening. Vårt scullerfyra lopp var även sammanslaget med juniorernas åtta lopp, så det låg 6 båtar uppradade vid start, 4 stycken scullerfyror och 2 stycken åttor. Vår scullerfyra kom iväg bra och tog ledningen bland scullerfyrorna, även ”västkuståttan” kom iväg bra och vi låg och kämpade bredvid varandra.  Det blev en tuff kamp hela vägen med tyvärr några missöden på vägen. ”Västkuståttan” tog hem segern i loppet, tvåa kom jag och mina kamrater i scullerfyran efter en tuff fight på spurten med den andra kombinationsscullerfyran som slutade trea i loppet. Men om man skall dela upp det rätt och riktigt i båtklasser tog ”västkuståttan” hem segern i junior åtta klassen, och jag och mina hårt kämpande kamrater tog hem segern i klassen scullerfyra herrar senior.

 

Efter en tuff och lång helg med både goda resultat och tyvärr ett skadat ben återstod det nu bara att packa ihop våra prylar och bege oss hem mot Höganäs, för att återvända till vardagen och träningen och bli ännu bättre till nästa tävling. 

Skribent: Dennis Gustavsson

 

Höganäs Kommun Elitsatsning

 

LIONS

 

svenska roddförbundet

 

UNIBET 30/30 fonden

 

 

SM-veckan 2018 KUSTRODD 

indieprint

 

 Gräsroten

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Höganäs RF - Rodd
Småbåtshamnen 9
26339 Höganäs

Kontakt:
Tel: 0736435468
E-post: hoganasroddklubb@gma...